6. Kennis verbreden

Trainingen

Vraag je je af hoe je iets aan moet pakken? Zit je ergens mee? Vraag je je af of je het wel goed doet? Met deze en andere vragen kun je bij de eigen vestiging van Huis voor Taal terecht. Zij zijn er om je te begeleiden bij je vrijwilligerswerk. Ook kan je nog extra trainingen of cursussen volgen. Landelijke organisaties zoals Stichting Lezen en Schrijven en Het begint met Taal bieden verschillende webinars of trainingen aan.

E-learning

Op de website Flevowijzer.info vind je een interessante e-learning van Het begint met Taal. De e-learning bestaat uit 11 filmpjes met opdrachten, tips en achtergrondinformatie. over taalcoaching voor NT2.

Webinars

Het Begint met Taal organiseert regelmatig webinars over specifieke taalcoach thema’s voor NT2 deelnemers.
Bijvoorbeeld webinars over uitspraak, creatieve werkvormen en taalcoaching in groepen. De webinars (online seminars) kun je thuis volgen op je computer of tablet. Tijdens de interactieve webinars krijg je tips en tricks en kun je ‘live’ vragen stellen. Heb je belangstelling voor dit aanbod vraag dan bij de coördinator hoe je hier aan deel kan nemen.

Materialen

Goede taalcoachmaterialen voor NT2 zijn zo opgebouwd dat de anderstalige zijn/ haar woordenschat uitbreidt en handige zinnen oefent die hij/zij direct kan gebruiken in het dagelijks leven. Bij dit materiaal ligt de nadruk op spreken en luisteren. Dat zijn vaardigheden die je het best samen kunt oefenen. Er zijn veel goede materialen beschikbaar, ze zijn ontwikkeld samen met taalvrijwilligersorganisaties en taalprofessionals en getest in de praktijk. Eenvoudig in gebruik, praktisch en leerzaam! De NT1 deelnemer zal zich meer richten op het verbeteren van lezen en schrijven. Ook hier zijn diverse boeken voor geschreven en online programma’s voor gemaakt. Kijk bijvoorbeeld eens op oefenen.nl de lessen lezen en schrijven, klik en tik, gezond leven en taal en rekenen.

Hieronder staan een aantal tips om mee aan de slag te gaan.

De Flevowijzer is de portal van Huis voor Taal om inzicht te krijgen in digitale oefenprogramma’s voor de deelnemer. De deelnemer krijgt bij de inschrijving op de portal alleen die programma’s te zien die geschikt zijn voor het niveau dat bij hem/haar past. Via de knop van vrijwilliger kan je zelf materialen opzoeken.

De Materialenwijzer is een handige leidraad om te gebruiken bij de eerste ontmoeting met een  deelnemer. Op eenvoudige wijze is op niveau en achtergrond (NT1 of NT2) een indeling gemaakt in materialen.

 
Woord voor woord, Woord voor woord is een eerste lessenreeks voor NT2 beginners. Het omvat 12 lessen waarin de deelnemer 200 woorden leert te gebruiken. Alle lessen zijn op video gezet en kunnen deelnemers ook zelf volgen. 
 

 

Tip
– Vrijwilligersnet
Op Vrijwilligersnet vind je kennis, inspiratie en materialen voor jouw vrijwilligerswerk. Het biedt online ondersteuning op het moment dat jou het beste uitkomt. Je kiest zelf een onderwerp waar jij meer over wilt leren, bijvoorbeeld een filmpje over Taalriedels, een e-learning over financiële zelfredzaamheid of je meld je aan voor een webinar over SpreekTaal. 
 
 
– Bibliotheeknetwerk
Het bibliotheeknetwerk biedt een scala aan informatie over materialen die beschikbaar zijn voor diverse thema’s zoals taal, gezondheid, rekenen en geld, werk en inkomen, verkeer, juridisch.