Binnen Huis voor Taal zijn vaak kleine groepjes volwassenen actief bezig in het versterken van hun Nederlandse taal. Een belangrijk accent ligt op het coachen van de groepen. Wat betekent nu eigenlijk taalcoaching in groepen binnen Huis voor Taal? De groepsbegeleider biedt structuur en geeft geleidelijk de deelnemers meer verantwoordelijkheid en zelfstandigheid in het ontwikkelen van zijn/haar leervaardigheden. De taalcoach van een groep geeft dus eigenlijk begeleiding aan het leerproces van alle deelnemers.
De aanpak is meestal dat de leden van de groep samen met de begeleider de inhoud en vorm bespreken van de bijeenkomsten. Wees hierin open, eerlijk en nieuwsgierig. Geef de ruimte en het vertrouwen dat alles kan worden ingebracht. Luister goed naar wat wordt gezegd en probeer daar mee verder te gaan.
De groepsbegeleider kan voor dit proces diverse gesprekstechnieken inzetten. Belangrijk is vooral om open vragen te stellen. Regelmatig samenvatten en navragen of je het goed hebt begrepen is vaak heel prettig voor het proces. Durf dit toe te passen en laat zo nodig ook eens stiltes vallen. De deelnemers krijgen dan de tijd en ruimte om de eigen gedachten te formuleren en na te denken over hun eigen behoeften.
Taalcoaching in groepen is om diverse redenen heel waardevol, bijvoorbeeld vanwege het verbeteren van de taal, het leren van elkaar, het vergroten van het zelfvertrouwen of dat de deelnemers elkaar kunnen motiveren. Ook kunnen de deelnemers door de groep hun eigen sociale netwerk vergroten. Binnen Huis voor Taal zijn vaak diverse taalgroepen opgezet. Denk aan converstatiegroepen, leesgroepen of niveaugroepen.
Groepstaalcoaching kan ook verwarrend zijn: het lijkt op een lessituatie, terwijl het nog steeds om taalcoaching gaat. Vertel aan de deelnemers dat het geen school is. Leg uit wat jij als taalvrijwilliger kan doen en wat je rol hierin is.