Inburgeren oefeneningen trainingen

Lesmateriaal A1 & A2

Op de website staat gratis lesmateriaal op niveau A1 en A2. Zelfstudie voor het oefenen van uw  lees  en schrijfvaarigheid.

Staatsexamens NT2

U kunt een voorbeeldexamen downloaden of een online oefenexamen maken. Op deze manier krijgt u een beeld van hoe een echt examen eruitziet.

DUO NT1 & nt2 examens

DUO heeft oefenexamens NT2 voor Schrijven, Spreken, Luisteren, Lezen en Kennis van de Nederlandse maatschappij. Hiermee kunt u oefenen. De site is beschikbaar in Nederlands en Engels.

Kennis van de NL samenleving

Kennis van de Nederlandse Maatschappij (KNS) Het examenonderdeel Kennis van de Nederlandse Maatschappij (KNS) toetst je kennis over Nederland. Wat je moet weten om deze toets goed te maken, kun je zien in de film Naar Nederland. Deze film laat zien hoe mensen in Nederland leven, hoe zij met elkaar omgaan en wat hun gewoonten zijn. Verder leer je praktische zaken die goed zijn om te weten als je in Nederland woont. De film duurt ongeveer 110 minuten en bestaat uit 7 delen:

  • Geografie en wonen
  • Geschiedenis
  • Politiek en grondwet
  • Nederlandse taal en het leren daarvan
  • Opvoeding en onderwijs
  • Gezondheidszorg
  • Werk en inkomen

Kennis van de Nederlandse Maatschappij (KNS) is een onderdeel van het inburgerings examen. Naast de film zijn er nog andere oefeningen beschikbaar zie hiervoor de training ‘Naar Nederland” Ook kun je vragen oefenen op:

Inburgeren in Nederland

Het lesmateriaal van Naar Nederland is bedoeld voor iedereen die het Basisexamen inburgering in het buitenland wil doen. Met deze zelfstudie methode kun je aan de slag. Het materiaal is geschikt voor mensen die laag, middelbaar of hoogopgeleid zijn. Daarnaast is het geschikt voor analfabeten of mensen die alleen een ander schrift beheersen. De eerste twintig lessen zijn speciaal voor hen gemaakt, om de Nederlandse klanken en het schrift aan te leren. Je kunt de materialen downloaden en/of de training online volgen. Om de training online te volgen moet je je registreren.

Beschikbare talen / links naar het downloaden van lesmaterialen: Het studiepakket Naar Nederland is verkrijgbaar in 33 talen. Door te klikken op een taal komt u op de pagina waarop je het lesmateriaal kunt downloaden in die taal. De talen met sterretje zijn gesproken talen, op schrift vind je Standaard-Arabisch**, Turks* of Marokkaans-Arabisch*. Ook kun je onderaan de site de filmpjes bekijken van de training.

Algerijns Arabisch**BosnischChinees
DariEgyptisch Arabisch**Engels (ongekuist)
Engels (gekuist)FarsiFrans (ongekuist)
Frans (gekuist)HindiIndonesisch
Irakees Arabisch**KantoneesKroatisch
Libanees Syrisch Arabisch**Marokkaans ArabischOekraïens
Oost ArmeensPashtoPortugees
PunjabiRussischServisch
SingaleesSomalischSpaans
Standaard ArabischTamilTarifit Berber*
ThaiTigrinyaTunesisch Arabisch**
UrduVietnamees

Participatieverklaring

Alle nieuwkomers moeten als onderdeel van hun inburgeringsexamen eerst het traject rond de participatieverklaring doorlopen bij de gemeente. Het gaat daarbij om asielmigranten, maar ook om migranten die naar ons land komen in het kader van gezinsvorming of gezinshereniging. Doel van de participatieverklaring is om nieuwkomers zo snel mogelijk bekend te maken met de normen, waarden en spelregels van de Nederlandse samenleving.

Solliciteren!

Ben je op zoek naar een baan? Dan moet je solliciteren. Je reageert op een vacature en wordt misschien uitgenodigd voor een gesprek. Met dit programma ben je goed voorbereid! Je ontdekt wat jouw kwaliteiten zijn en welke banen daarbij passen. Ook leer je hoe je vacatures kunt zoeken en hoe je een goede motivatiebrief en cv schrijft. Daarnaast oefen je met goede en minder goede voorbeelden van solliciteren. Duur: 15-20 minuten per module Taal: Nederlands, Engels, Arabisch(de gesproken tekst is altijd Nederlands) Bron: www.werk-portal.nl  (SBCM & CEDRIS)

Ik wil inburgeren

Je wilt inburgeren en zoekt een school ! Op de website ikwilinburgeren.nl  vind je scholen die door Blik op Werk gecontroleerd zijn. Deze scholen zijn van goede kwaliteit. Alleen voor een cursus op een school met het Blik op Werk Keurmerk kun je geld lenen bij DUO. Alle informatie over inburgeren en geld lenen is te vinden op de website van DUO Via de onderstaande knop kom je op de website. Hier kun je kiezen uit de taal, Nederlands, Engels,  Arabisch of Tingrinya. Hierna kun je op verschillende manieren de juiste school kiezen.