Nederlandse samenleving

Gezondheid Syriers

Eritreeërs Gezond en Opgroeien in Nederland, een initiatief gestart door GGD regio Utrecht en Pharos. Doel van de website en de Facebook pagina’s is om Arabisch en Tigrinya sprekenden nieuwkomers wegwijs te maken in zorgland Nederland door betrouwbare informatie te delen.

COVID 19

Informatie over Corona vaccinatie

Door op 1 van de onderstaande buttons te klikken ontvang je meer informatie over de Corona vaccinatie in je eigen taal.

Turks
Tigrinya
Somalisch
Farsi
Arabisch

Begrijpelijke informatie over het nieuwe coronavirus (overzicht)

Informatie overPrintversie (pdf)Schermversie
Maatregelen en adviezen overheidNederlands Arabisch Chinees (traditioneel) Chinees (vereenvoudigd) Engels Farsi Frans Papiaments Pools Somalisch Spaans Tigrinya TurksNederlands Arabisch Chinees (traditioneel) Chinees (vereenvoudigd) Engels Farsi Papiaments Pools Somalisch Spaans Tigrinya Turks
Hygiëneadviezen (poster)Nederlands Arabisch Chinees (traditioneel) Chinees (vereenvoudigd) Frans Engels Papiaments Pools Somalisch Spaans Tigrinya Turks 
Zwangerschap en bevallenNederlands Arabisch Chinees (vereenvoudigd) Engels Farsi Pools Somalisch Tigrinya TurksNederlands Arabisch Chinees (vereenvoudigd) Engels Farsi Pools Somalisch Tigrinya Turks
Stress en opvoedenNederlands Arabisch Engels Farsi Somalisch Tigrinya TurksNederlands Arabisch Engels Farsi Somalisch Tigrinya Turks
Hoe gebruik ik een niet-medisch mondkapje? (brochure)Nederlands Arabisch Engels Farsi Tigrinya Turks 
Hoe gebruik ik een niet-medisch mondkapje? (animatievideo) Nederlands Arabisch Engels Farsi Tigrinya Turks
Thuisblijven en opvoedingNederlandsNederlands
Thuisblijven en schoolNederlandsNederlands
Invulformulier dagschemaNederlands 
Corona woordenlijstNederlandsNederlands
Ramadan, gezinnen en coronaNederlands

Non verbaal

Non-verbale communicatie = communicatie zonder woorden

Training voor het herkennen van non-verbale communicatie !

Oefenen.NL Samenleving

Oefenen.nl is de plek waar je zelf kunt oefenen met taal, rekenen, computer en internet. En ook omgaan met geld, gezondheid, verkeersregels en nog veel meer.Op de startpagina kunt u de taal instellen naar je eigen keuze.


Registreren, om de oefeningen te doen kun je je gratis registreren.

Steffie

Steffie legt moeilijke dingen makkelijk uit. De wereld is al ingewikkeld genoeg!

Van ingewikkelde regelingen van SVB tot bankieren; van OV-chipkaart tot seksualiteit. Steffie legt moeilijke dingen gemakkelijk uit.

Net in Nederland.

Net in Nederland is het online platform voor nieuwkomers. Je kan meer dan 1500 video’s met Nederlandse, Engelse en Arabische ondertiteling vinden. Ook nieuwsberichten staan op deze site. Ga naar de homepage of kijk bij een van de thema’s. 

Kennis van de NL samenleving

Kennis van de Nederlandse Maatschappij (KNS) Het examenonderdeel Kennis van de Nederlandse Maatschappij (KNS) toetst je kennis over Nederland. Wat je moet weten om deze toets goed te maken, kun je zien in de film Naar Nederland. Deze film laat zien hoe mensen in Nederland leven, hoe zij met elkaar omgaan en wat hun gewoonten zijn. Verder leer je praktische zaken die goed zijn om te weten als je in Nederland woont. De film duurt ongeveer 110 minuten en bestaat uit 7 delen:

  • Geografie en wonen
  • Geschiedenis
  • Politiek en grondwet
  • Nederlandse taal en het leren daarvan
  • Opvoeding en onderwijs
  • Gezondheidszorg
  • Werk en inkomen

Kennis van de Nederlandse Maatschappij (KNS) is een onderdeel van het inburgerings examen. Naast de film zijn er nog andere oefeningen beschikbaar zie hiervoor de training ‘Naar Nederland” Ook kun je vragen oefenen op:

Inburgeren in Nederland

Het lesmateriaal van Naar Nederland is bedoeld voor iedereen die het Basisexamen inburgering in het buitenland wil doen. Met deze zelfstudie methode kun je aan de slag. Het materiaal is geschikt voor mensen die laag, middelbaar of hoogopgeleid zijn. Daarnaast is het geschikt voor analfabeten of mensen die alleen een ander schrift beheersen. De eerste twintig lessen zijn speciaal voor hen gemaakt, om de Nederlandse klanken en het schrift aan te leren. Je kunt de materialen downloaden en/of de training online volgen. Om de training online te volgen moet je je registreren.

Beschikbare talen / links naar het downloaden van lesmaterialen: Het studiepakket Naar Nederland is verkrijgbaar in 33 talen. Door te klikken op een taal komt u op de pagina waarop je het lesmateriaal kunt downloaden in die taal. De talen met sterretje zijn gesproken talen, op schrift vind je Standaard-Arabisch**, Turks* of Marokkaans-Arabisch*. Ook kun je onderaan de site de filmpjes bekijken van de training.

Algerijns Arabisch**BosnischChinees
DariEgyptisch Arabisch**Engels (ongekuist)
Engels (gekuist)FarsiFrans (ongekuist)
Frans (gekuist)HindiIndonesisch
Irakees Arabisch**KantoneesKroatisch
Libanees Syrisch Arabisch**Marokkaans ArabischOekraïens
Oost ArmeensPashtoPortugees
PunjabiRussischServisch
SingaleesSomalischSpaans
Standaard ArabischTamilTarifit Berber*
ThaiTigrinyaTunesisch Arabisch**
UrduVietnamees

Participatieverklaring

Alle nieuwkomers moeten als onderdeel van hun inburgeringsexamen eerst het traject rond de participatieverklaring doorlopen bij de gemeente. Het gaat daarbij om asielmigranten, maar ook om migranten die naar ons land komen in het kader van gezinsvorming of gezinshereniging. Doel van de participatieverklaring is om nieuwkomers zo snel mogelijk bekend te maken met de normen, waarden en spelregels van de Nederlandse samenleving.

Solliciteren!

Ben je op zoek naar een baan? Dan moet je solliciteren. Je reageert op een vacature en wordt misschien uitgenodigd voor een gesprek. Met dit programma ben je goed voorbereid! Je ontdekt wat jouw kwaliteiten zijn en welke banen daarbij passen. Ook leer je hoe je vacatures kunt zoeken en hoe je een goede motivatiebrief en cv schrijft. Daarnaast oefen je met goede en minder goede voorbeelden van solliciteren. Duur: 15-20 minuten per module Taal: Nederlands, Engels, Arabisch(de gesproken tekst is altijd Nederlands) Bron: www.werk-portal.nl  (SBCM & CEDRIS)